Prezentare generala

 Teritoriul comunei Focuri este situat in partea centrala a judetului Iasi, pe drumul judetean 281D, la 45 Km de resedinta de judet. Relieful acestei localitati are o altitudine medie de 122 m.

Distanta fata de calea ferata este de 12 Km, drumurile in mare parte sunt pietruite, in zona centrala exista strada principala pietruita. Comuna Focuri ramane o asezare puternica in cadrul judetului, cu o populatie relativ stabila, cu un insemnat potential agricol.

In actuala organizare administrativ-teritoriala, comuna Focuri cuprinde un singur sat Focuri, aici functionand autoritatile publice locale, care se invecineaza : la Nord cu teritoriul comunei Fantanele (fost sat in componenta comunei Focuri pana in anul 2004); la Est cu comuna Gropnita; la Sud cu comuna Erbiceni; la Vest cu comunele Belcesti si Coarnele-Caprei.

Comuna ocupa 6.158 ha teren agricol, reprezentand aproximativ 4% din suprafata judetului Iasi.

Satul are o forma poligonala. Configuratia drumurilor constituie o textura geometrica ortogonala. Vatra satului, ocupa o pozitie centrala in cadrul mosiei intregului sat si acopera o suprafata totala de 469.617 ha. Aceasta fiind asezata pe un teren tare pentru constructii. Are forma dreptunghiulara cu lungimea de 2,1 Km si latimea de 1,9 Km. Drumurile, paralele, delimiteaza sectoarele, in numar de 11 care sunt orientate paralel cu latimea satului. Alte trei drumuri paralele cu lungimea si taiate perpendicular cele 11 sectoare. Astfel organizat satul Focuri este sistematizat.

Populatia localitatii Focuri este de 4068 locuitori din care: 3.218 ortodocsi; 290 catolici; 560 rit vechi (lipoveni).

Cel mai important rol in amplasarea acestei asezari la avut pamantul, fertilitatea si potentialul sau productiv, de aceea aproximativ 90% dintre locuitori muncesc ca agricultori pe cont propriu.

Un numar de 120 persoane sunt salariati in diferite activitati – invatamant, sanatate, administratie, comert, mecanici agricoli, muncitori in diferite sectoare. Un numar de 760 sunt elevi scolari si prescolari , un numar de 1100 pensionari, 10 someri.