Cadrul istoric

Satul si comuna Focuri, in comparatie cu alte localitati din judet, este o asezare de data mai recenta. A luat fiinta dupa razboiul de independenta, in anul 1879 prin improprietarirea “insurateilor” veniti din diferite zone ale Moldovei, ca urmare a aplicarii legii rurale din 1878.

Satul Focuri a luat fiinta la 12 decembrie 1879 si este atestat documentar intr-un “prescript-verbal” de Costache Corjescu, delegatul administratiei domeniilor statului si Ion Sandulescu, primarul comunei Belcesti, prin care se amplaseaza vatra satului si mosia comunei Focuri pe fosta mosie a odaii “Praguri”, ce apartinea comunei Belcesti.

Incepand cu anul 1879 au fost improprietariti 525 capi de familie, ce urmau a stapani 2126 falci( 3046 ha) , pamant de hrana in terina si cate 24 prajini fiecare pentru casa si gradina in vatra satului.

Vatra satului a fost amplasata pe versantul estic al dealului Praguri.Toponimul de “Praguri” deriva de la dealurile care cad “in trepte” spre iazul Bulbucani (G.I.Lahovari-Marele dictionar geografic).

Comuna nou infiintata s-a numit Focuri, denumire data in amintirea sistemului de aparare impotriva invaziilor tatarasti, sistem reprezentat prin movile pe care se aprindeau focuri, anuntand pericolul ce se abatea , pentru ca populatia sa aiba suficient timp spre a-si adaposti familiile si avutul.

O alta varianta care circula in legatura cu denumirea satului, se refera la un ” punct de popas” pe drumul postei , intre Focuri si Munteni, unde targovetii se intalneau in punctul ” la cruce”, venind din mai multe zone ale Moldovei, poposeau pe timp de noapte si aprindeau focuri, ca apoi ziua sa plece spre Iasi, Vaslui, Galati.

Urmele arheologice pun in evidenta o dovada de locuire mult mai veche, inca din sec.IV d.HR. Materialele arheologice atesta o continuitate de locuire pana in secolul VIII. in 1712 este amintit un sat cu denumirea Focuri pe teritoriul judetului Iasi fara a se face alte precizari. Deci, ca asezare umana, satul Focuri isi are obarsii mult mai vechi.

Dupa marime, satul Focuri a avut dupa intemeiere un numar mare de locuitori. Din anul 1930 si pana in 1992 populatia nu a scazut sub 2500 de locuitori. Astfel , in 1930 avea 2685 locuitori, in 1977 avea 4704 locuitori, iar in 1992-3998 locuitori. Actualmente satul are 3850 locuitori, incadrandu-se in categoria satelor mari.

Satul Focuri este si comuna, cu toate functiile de coordonare politico-administrative, culturale, sanitare si de invatamant.

Populatia comunei este compusa din ortodocsi, lipoveni (ortodocsi de rit vechi) si catolici, in urmatoarea structura:

 

Familii Persoane %
Ortodocsi 1088 3000 75
Lipoveni 200 560 15
Catolici 98 290 10

Datorita structurii religioase functioneaza si cele trei biserici: ortodoxa, lipoveneasca si catolica.

Intinderea mare a localitatii a impus functionarea unui numar de 3 scoli si 3 gradinite, pe zone: scoala nr.1 clasele I-X -Centru, scoala nr.2 cu clasele I-VIII-zona Pascaneni si scoala nr.3 cu clasele I-IV-Catolici. Prima scoala a fost infiintata in satul Focuri in anul 1883 cu 42 de elevi.

Activitatea comunei este coordonata de catre Primaria Focuri si Consiliul Local Focuri, fiecare cu atributiile ce-i revin pe linie administrativa si legislativa.